paulander.se 

 

 

 

ALFA ROMEO GIULIETTA SPIDER RACER

(AR1495 04899)

 

____________________________________________________________________________________________________

 

Amerikanska Giulietta Spiders

 

Anledningen till att vi européer kunde producera sportbilar efter kriget var till stor del att det fanns en efterfrågan som huvudsakligen kom från U.S.A. Många av de klassiska sportbilarna från 50-talet kom till mer eller mindre uteslutande med tanke på amerikanska köpare. Det gäller även Giulietta Spider. De 600 först tillverkade exemplaren av Giulietta Spider exporterades till U.S.A. genom den legendariska Mr Hoffman och Spidern kunde först därefter köpas i Europa. Hoffman hade också ett finger med i spelet då man beslutade att låta Bertone och Pininfarina göra var sitt förslag till hur spidern skulle se ut. Pininfarinas förslag vann.

En annan sak man märker när man börjar göra efterforskningar är att amerikanarna tänkte annorlunda när det kom till att tävla med de nya små sportbilarna. I U.S.A. tävlade man ofta med de läckra roadster-modellerna, medan européerna föredrog de aerodynamiskt effektivare och vridstyvare men mindre flamboyanta coupé-versionerna. Det gäller inte bara för Alfa Romeo, utan också för Jaguar, MG, Porsche och amerikanernas egna bilar som Corvette.

 

Bilderna under denna flik är av amerikanska racetrimmade Giulietta Spiders. Jag kan inte få nog!

  

 

 

  

 

 

  

 

 

  

 

 

  

 

 

  

 

  

 

       

 

Gärdesloppet i en Giulietta Spider

 

Eftersom Giulia inte var tillgänglig för Gärdesloppet blev det deltagande i en Giulietta Spider '57 i år. Co-driver i år blev Wilhelm, min bror.

 

 

     

 

 

 

 

 

   

 

 

Gärdesloppet ...